Зузана Чапутова, 45-годишната адвокатка, природозащитничка и активистка, която е новачка в политиката,

...
Зузана Чапутова, 45-годишната адвокатка, природозащитничка и активистка, която е новачка в политиката,
Коментари Харесай

Зузана Чапутова става първата жена - президент на Словакия

Зузана Чапутова, 45-годишната адвокатка, природозащитничка и активистка, която е новачка в политиката, ще стане първата жена президент на Словакия, съобщи ТАСС, представена от economist.com.

Чапутова получава 58,4 % от гласовете на балотажа на вчерашните президентски избори, а претендентът на ръководещата в Словакия партия - Марош Шефчович, който е зам.-председател на Европейската комисия, получава 41,6 %.

Шефчович сподели на брифинг в предизборния си щаб, че се е обадил по телефона на Чапутова, с цел да я поздрави за успеха.

Чапутова побеждава в множеството изборни региони. Особено всеобщо за нея са дали своят вот в столицата Братислава и покрайнините (73,74 на сто).

За Чапутова са дали гласа си общо 1 055 118 гласоподаватели, а за Шефчович - 751 924. Избирателната интензивност е била 41,8 % от общо 4 450 000 гласоподаватели - най-ниска за цялата история на президентските избори в Словакия, които от 1999 година насам са общо пет.

Чапутова ще поеме поста от Андрей Киска на 15 юни. Новоизбраният президент сподели, че ще работи в полза на сплотяването на жителите на Словакия и ще се стреми да получи доверието и не тези, които не са я подкрепили.

Чапутова удостовери поддръжката си за евроатлантическата ориентировка на Словакия и разгласи, че първата й аудиенция ще бъде в Чехия.
 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР